Lämpökaivo IVT

Pieni kaupunkitontti? Lämpökaivo voi olla oivallinen ratkaisu

Maaperä, kallio ja vesistö varastoivat auringon energiaa. Voit käyttää sitä rakennuksen ja käyttöveden lämmitykseen kun sinulla on maalämpöpumppu ja lämpökaivo. Asennus hoituu helposti: Se voidaan porata pienelle kaupunkitontillekin, yleensä lähelle rakennusta. Lämpökaivosta lämpö saadaan talteen erityisellä lämmönkeruuputkistolla.

Porakaivoista tehdään yleisimmin 100-250 metriä syviä. Se, kuinka syvän sinä tarvitset, voidaan helposti arvioida vuosittain kuluttamasi lämmitysöljyn tai sähkön määrästä ja öljykattilasi hyötysuhteesta. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että isohko omakotitalo lämpiää 200 metrin kaivolla.

Rakentaja. Kun haet rakennuslupaa, tarvitset energiatodistuksen. Katso että se on oikein laadittu. IVT Turun ammattilainen voi sen avulla määritellä järjestelmäsi mitoituksen.
Kaivon halkaisijalla ei ole isoa merkitystä, mutta nykyään halkaisijasta saadaan jonkin verran pienempi, mikä lisää vähän tehoa. Useimmiten se on 115 mm.

Kun poraamme, emme sotke tonttiasi. Vain poravaunu vierailee porauspaikalla. Muu kalusto seisoo kauempana ja kerää porausjätteen. Poraustyö vie urakasta normaalisti päivän tai pari.

Lämpökaivon poraamista voivat hidastaa peruskallion päällä oleva paksu maakerros, kallion rikkonainen kohta tai voimakkaan vesisuonen osuminen tielle. Yleensä nämä haasteet on kuitenkin voitettavissa eikä lisäkulujakaan synny paljon.

Lämpökaivon asennus

Maalämpökaivo porataan mahdollisimman lähelle taloa, usein vain muutaman metrin päähän. Lämpökaivon porauksessa käytetään uusinta poravaunukalustoa, joissa on kumitelat. Telat jättävät maahan vain pieniä painaumia. Kuukauden kuluttua pihassa ei yleensä ole jälkeäkään poravaunun kulkureitistä. IVT Turku lämpökaivoja porataan kesät talvet viimeistellyissäkin pihoissa taajama-alueella. Lämpökaivo syntyy pihaasi siististi ja porauksesta syntyvä kivituhka kerätään saman tien pois, joten se ei pääse leviämään ympäristöön. Lämpökaivon porauksen jälkeen kaivoon lasketaan energiankeruuputkisto. Se on 40 mm (putken halkaisija merkki) PEM muoviputkea, joka on valmistettu vain tätä käyttöä varten. Energiankeruuputki täytetään luonnossa täysin hajoavalla 30% bioetanoliliuoksella.

Lämpökaivon yläpää suojataan muovisella kaivorenkaalla ja kannella. Se voidaan jättää maan alle, jossa se on suojassa eikä näin häiritse pihan käyttöä. Mikäli lämpökaivo joudutaan tekemään ajoradalle, se tehdään betonirenkaasta ja valurautaisesta kannesta. Lämpökaivo merkitään aina tyyppikilvellä talon sokkeliin. Tyyppikilpi pitää sisällään tiedon lämpökaivon sijainnista; näin maan alla oleva lämpökaivo löytyy helposti. Lämpökaivon porauksesta saat porausraportin, johon on kirjattu informaatiota lämpökaivosta ja maaperästä porauksen yhteydessä. Oikein mitoitettu lämpökaivo on ikuinen ja energiankeruuputkiston käyttöiäksi on arvioitu 100 vuotta. Lämpökaivon poraaminen kestää yhden työpäivän.

Lämpökaivolta tulevan putkiparin taloontuonti tehdään siististi pienellä kaivinkaivinkoneella tai lapiolla. Kaivannon syvyys on kohteesta riippuen 40-70 cm. Mahdolliset pihakivetykset ja laatat poistetaan putkiston asennusreitin kohdalta ja asetetaan takaisin lämmönkeruuputkiston asennuksen jälkeen. Näin piha ja muu ympäristö jäävät siistiksi. Putkipari on samaa 40 mm (putken halkaisia merkki) PEM muoviputkea, jota käytettään lämpökaivossakin, mutta taloontuontiputket ovat eristettyjä ja ne on suojattu erillisellä suojaputkella. Merkitsemme kaivannon signaalinauhalla, jotta putket löytyvät helposti mahdollisten muiden kaivaustöiden yhteydessä. Taloontuontiputket johdetaan yleensä talon sokkelin läpi timanttiporalla tehdyistä rei´istä, joskus myös pannuhuoneen korvausilmaventtiilistä, ala- tai yläpohjastakin. Lämpökaivon ja taloontuontiputkien liitos tehdään muovihitsaamalla . Näin saadaan huoltovapaa ja kestävä liitos putkien välille. Toimenpide kestää yhden työpäivän.

Lue lisää urakan kulusta >>